מודל אפר"ת הוא מודל המבוסס על הגישה הקוגנטיבית (ממפתחי הגישה - אהרון בק ואלברט אליס) הרואה את התנהגות האדם כקשורה לדרכי מחשבה ולביטויי רגש. הדרך בה אנו חושבים, משפיעה על הרגשות שאנו חווים ועל ההתנהגות שאנו מבצעים. בבסיס כל התנהגות עומדת המחשבה.
מודל אפר"ת מורכב מראשי התיבות הבאים: אירוע פרשנות רגש תגובה
בואו נפרק את המודל שלב אחר שלב
אירוע: זהו כל גירוי, מצב או אירוע שקורה לנו בחיים. זה יכול להיות משהו קטן כמו פגישה עם קולגה, או משהו גדול כמו שינוי בעבודה
פרשנות: זהו השלב הקריטי שבו אנחנו מעניקים משמעות לאירוע. הפרשנות שלנו מושפעת מהאמונות שלנו, מהניסיון הקודם שלנו,מהערכים שלנו ומגורמים רבים אחרים. הפרשנות היא סובייקטיבית וכל אדם יפרש את אותו אירוע בצורה שונה
רגש: הפרשנות שלנו לאירוע יוצרת רגש מסוים. זה יכול להיות שמחה, עצב, כעס, פחד או כל רגש אחר
תגובה: הרגש שמפעיל בנו מוביל לתגובה התנהגותית. התגובה יכולה להיות מילולית (מה שאנחנו אומרים), גופנית (מה שאנחנו עושים) או רגשית (איך שאנחנו מרגישים)
דוגמה
נניח שקיבלתם ביקורת שלילית בעבודה
אירוע: קבלת ביקורת
פרשנות: אתה עשוי לפרש את הביקורת כסימן לכך שאתה לא מספיק טוב, או כסימן לכך שהמנהל שלך לא אוהב אותך
רגש: הפרשנות הזו עשויה לעורר בך רגשות של כעס, עצב או חוסר ביטחון
תגובה: התגובה שלך עשויה להיות להתווכח עם המנהל, להתכנס בעצמך או לחפש עבודה חדשה
במהלך הרבה צמתים ביום שלנו אנחנו יוצרים פרשנות לגבי ארועים, הפרשנות שאנחנו מייצרים לארוע כוללת בתוכה את ההנחות הסביבתיות שלנו לגבי העולם.
הפירוש של אותם ארועים לעולם יהיה פירוש סובייקטיבי מתוך הרקע ותהליך החיים האישי שלי. לכל אדם נקודת מבט ייחודית לו דרכה הוא צובע את הארועים המתרחשים לו. דרך אותה הזוית אנחנו נוטים לפרש את כל הארועים אשר קורים לנו.
לכן יצירת שינוי אמיתי מתחיל בפתיחות, לא להניח הנחות ולנסות לעבוד דווקא נגד האוטומט שלנו. נבחין בעיוותי החשיבה שלנו אותן משקפיים שאנו מרכביבים וצובעים את ההוויה שלנו בצבע אחיד, ננסה להתאמן על היכולת לחשוב מחשבות מתווכות, מקדמות לא שיפוטיות
נקודת המוצא היא שלכולנו בחיים יש ארועים חיוביים ושליליים לא תמיד אפשר לשלוט על הארוע או לפחות לא על כולו אבל אנחנו שולטים בתגובה שלנו אליו. לפעמים נדמה שהרגש מנהל אותנו אבל כפי שנראה על פי המודל הרגש הוא תוצר של פרשנות וככזה שינוי פרשנות יביא לשינוי הרגש.
אנחנו אנשים שונים ולכל אדם נקודת מבט שונה ייתכנו שתי פרשנויות מנוגדות לאותו הארוע והכי חשוב הוא להבחין בין תיאור הארוע שהוא אובייקטיבי לבין פרשנות שלעולם תהיה סובייקטיבית
מדוע מודל א.פ.ר.ת חשוב?
הבנה עצמית: המודל עוזר לנו להבין את התגובות שלנו ואת מקורן
שיפור תקשורת: על ידי הבנת האופן שבו אחרים מפרשים אירועים, נוכל לשפר את התקשורת שלנו איתם
ניהול רגשות: המודל יכול לעזור לנו לנהל את הרגשות שלנו בצורה יעילה יותר
שינוי התנהגות: על ידי שינוי הפרשנות שלנו לאירועים, נוכל לשנות את הרגשות והתגובות שלנו
ניקח דוגמה נוספת כדי להבין את החיבור של המודל ללמידה
נניח שעובד חדש נמצא בקורס ומתקשה להסתגל לסביבת העבודה החדשה
באמצעות מודל אפר"ת, נוכל לנתח את המצב ולהסיק מסקנות הקשורות בתהליך הלמידה
אירוע: העובד מתחיל עבודה חדשה
פרשנות: העובד עשוי לפרש את הסיטואציה כמאיימת, או כחוסר התאמה בין הכישורים שלו לציפיות התפקיד
רגש: הפרשנות הזו עשויה לעורר תחושות של חרדה, בושה או כעס
תגובה: התגובה של העובד עשויה להיות הימנעות מאינטראקציה עם עמיתים, ביצוע טעויות או חוסר מוטיבציה וכמובן נטישה
על ידי הבנת התהליך הזה, נוכל לעזור לעובד לשנות את הפרשנות שלו לסיטואציה במסגרת הקורס והלמידה, להרגיע את החששות שלו ולפתח אסטרטגיות להתמודדות עם האתגרים.
לסיכום, מודל אפר"ת מספק לנו כלים חשובים להבנת התנהגות אנושית הקשורה ללמידה. על ידי יישום עקרונות המודל, מחלקות הלמידה יכולות לתכנן תוכניות יעילות יותר, ליצור סביבות למידה תומכות ולסייע לעובדים להגיע למלוא הפוטנציאל שלהם שכן ניתן להתאמן על היכולת לתת פרשנות מיטיבה יותר עבורי, הכלי יעיל לכל בעיה קטנה כגדולה.
Comments