ספרי לנו קצת על עצמך
קודם כל, תודה שהזמנת אותי מיטל!
אז אני שירי דייטש. בת 47, גרה במודיעין, נשואה לרונן, אמא לאמיר בן 20 ויאיר בן 17.עוסקת בתחום הלמידה הארגונית 23 שנה, ומגדירה את עצמי כ"מומחית למידה אנושית לארגונים".
זה אומר שאני מייעצת, מלווה ומכשירה אנשי למידה בארגונים להגדלת ההשפעה המיטיבה שלהם בארגון. חוץ מזה, מאז 2017 אני כותבת את הבלוג שלי, "זיקוקי למידה", שבו אני משתפת בתובנות ובכלים פרקטיים בעולמות הלמידה בארגונים.
כשאני לא עובדת אני אוהבת לאפות (#עוגות שמרים זה החיים), לטייל ולקרוא מול הים.
נשמח לשמוע על הדרך המקצועית שעברת, איך הגעת למקצוע הנוכחי?
תמיד נמשכתי לעולמות ה"אנושיים" ולהבנה שלנו את עצמינו כבני אדם. למדתי תואר ראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה, ותואר שני בסוציולוגיה ארגונית. התפקיד הראשון שלי בארגון היה בשנת 2002, במהלך התואר השני, כהתחלתי לעבוד במחלקת למידה במוטורולה וזכיתי להוביל תחום חדש של למידה מתוקשבת. זה היה לפני מעל 20 שנה, עוד בימים שלא ידעו איך לאכול את זה. הקמתי מאגר למידה דיגיטלית, פיתחתי תוצרים והכשרות היברידיות, ועזרתי לייצר לאט לאט לייצר שינוי בתרבות הלמידה בחברה.מחלקת ההדרכה במוטורולה היתה בשבילי ממש "בית ספר" ל-איך עושים למידה בארגון. במהלך 9 שנים ביצעתי כמעט את כל התפקידים שקיימים במקצוע שלנו- ניהלתי את הלמידה של חטיבות הפיתוח והמטה, הדרכתי, חנכתי, פיתחתי תוכניות למידה.
אחרי מוטורולה עברתי לחברת האשראי לאומי קארד (היום MAX). שם עבדתי 4 שנים כמפתחת למידה בכירה, והובלתי את הפיתוח של קורסי הכשרה לנציגי שירות ומכירות ואת כל תחום הכשרת המכירות. אחרי 13 שנים כשכירה יצאתי לעצמאות. אני מברכת על ההחלטה כל יום, בעיקר כי היא מעודדת אותי באופן קבוע לצאת מאזורי הנוחות שלי ולהתנסות בחוויות חדשות.
היית מגדירה את עצמך כחיה חיים של למידה?
ואוו, לגמרי! ללמוד מבחינתי זה לחיות. זה ממש צורך קיומי.
אני משתדלת לבוא ממקום של "תודעת המתחיל"- של סקרנות אמיתית (ממש של כמו אצל ילדים), פתיחות, ובעיקר צניעות- לדעת שאני לא יודעת הכל.כמו שאפשר להבין אני לא נציגת דור ה-Z... ולא נולדתי עם אייפד ביד, אבל כשה-AI "התפוצץ", התחלתי "להתייעץ" באופן קבוע עם ChatGPT, השתעשעתי עם כלי AI, אפילו הכנתי לעצמי אוואטר מדבר לסרטונים (שהיה הזוי ברמות קשות...).בעקבות ההתנסות שלי כתבתי מאמר עם המלצות לכלי AI לניהול, פיתוח ושיווק הלמידה. אני אוהבת להכיר תחומים מחוץ לעולם הלמידה, כי דברים תמיד מתחברים באופן הכי לא צפוי ומרגש.בתחילת משבר הקורונה למדתי קורס קופירייטינג (כתיבה שיווקית) שנמשך 9 חודשים. לא רק שנהניתי בטירוף (קופירייטינג זה תחום סופר-יצירתי וכייפי), אלא גם גיליתי את הקסם שבחיבור בין שיווק ולמידה. שני העולמות האלה מאוד דומים: שניהם באים לייצר שינוי התנהגותי ולהניע אנשים לפעולה, והחוכמה היא לשלב ביניהם כי אז מקבלים אימפקט הרבה יותר משמעותי. היום, עם כל התחרות על תשומת הלב של העובדים, שיווק זה כבר לא "נייס טו האב". הוא חלק בלתי נפרד מהעשייה שלנו כאנשי למידה. בלי שיווק – אין לנו "לקוחות" לתוכניות הלמידה שלנו.
לאחרונה התחלתי קורס NLP פרקטישיונר בשילוב מיינדפולנס, וגם העולמות האלה מתחברים מאוד לעולם הלמידה. אז למידה היא חלק משמעותי מאוד בחיי. אני מרגישה שבכל דבר חדש שאני לומדת, אני מעשירה את עצמי, ויכולה גם לעזור יותר ללקוחות שלי.
איך את בתור לומדת? איפה את אוהבת לצרוך תוכן ולמידה?
אני אוהבת ללמוד לעומק תחומים שמעניינים אותי, לקרוא מחקרים ומאמרים, להשתתף בקורסים, להקשיב לפודקאסטים. אני "חיה" ברשתות החברתיות (מכורה קשות, מודה), ועוקבת אחרי קבוצות פייסבוק כמו "קריאייטיב פירסט" בתחום השיווק ו"מיקרו-קופי" (של כנרת יפרח), וגם אחרי דמויות מובילות בתחום הלמידה בעולם (כתבתי בבלוג שלי על נשים בעולם הלמידה ששווה לעקוב אחריהן).
חוץ מזה אני נוהגת אחת לתקופה לעבור בעצמי תהליכי ייעוץ עם יועצות עסקיות ושיווקיות. ואני לומדת המון גם מהתכנים שאני מייצרת לערוצים שלי - הבלוג, ערוץ היוטיוב, קבוצת הווטסאפ - כי אני עושה הרבה מחקר מקדים ומתנסה בעצמי לפני שאני מעבירה הלאה.
מה מעניק לך את הדרייב ללמידה?
אני שואבת הרבה השראה מההורים שלי. אבא שלי הגיע ממשפחה דלת אמצעים. ההורים שלו שלחו אותו ללמוד בטכניון ומאוד השקיעו בחינוך שלו, והוא הפך למנכ"ל של חברת תקשורת גדולה. אמא שלי היתה מורה ללשון ולספרות ועורכת לשון. שניהם לומדים כל הזמן גם היום כשהם בפנסיה, וזה כ"כ כיף לראות כמה ידע יש להם וכמה הם נהנים ללמוד.אז הדרייב המרכזי שלי הוא קודם-כל הנאה! עבורי העולם הוא כמו חנות ממתקים אחת גדולה, ורק צריך להושיט יד וליהנות 😊
ספרי לנו קצת מה זה אומר להיות מומחית ללמידה בארגונים? איך זה בא לידי ביטוי, מה ארגונים צריכים לדעתך מאיתנו אנשי הלמידה?
אני מאמינה שבסוף-בסוף, כולנו רוצים לעשות טוב, להשפיע לטובה על אנשים בארגון. לעזור להם להיות עובדים ואנשים טובים יותר בשביל עצמם, בשביל אחרים ובשביל הארגון.פשוט במקרה שלנו, אנחנו עושים את זה דרך הפרקטיקה של למידה. אז כשאני עובדת עם אנשי למידה, חשוב לי להזכיר להם את זה, כי לפעמים בתוך כל העשייה האינטנסיבית אנחנו קצת "שוכחים". ואז אנחנו אולי פחות מקשיבים ל"לקוחות" שלנו, לא תמיד מנסים להבין אותם באמת, ואז הרבה פעמים גם הפתרונות שלנו פחות מדויקים ואפקטיביים.אז כן- תוכניות למידה, ROI, AI, יעדים, שיפור ביצועים... הכל חשוב מאוד. אבל לא נוכל להשיג את כל זה בלי לזכור את ה"אדם בקצה".
בלי לעשות את כל מה שאנחנו עושים מתוך מה שמייחד אותנו – שזו האנושיות שלנו!
כדי להטמיע את הגישה הזו, פיתחתי את "מודל הל"ב (לקוח במרכז)", ואני מלמדת אותו בתוכניות היעוץ וההכשרה שלי.
זה מודל יישומי שמבוסס על מספר שלבים פשוטים לניהול / פיתוח / שיווק הלמידה.
כל שלב כולל בתוכו שיטות וכלים פרקטיים שמביאים לידי ביטוי את היכולות ה"אנושיות" הטבעיות שלנו - מה שמביא לא רק לתהליך נעים יותר, אלא גם לתוצאות טובות יותר.
מבלוגרית לבלוגרית ספרי לנו למה בחרת דווקא את השם זיקוקי למידה?
איך הגעת לכתיבת בלוג?
אז לא הרבה אנשים יודעים, אבל הרעיון להתחיל לכתוב בלוג הגיע מאחי הצעיר, תומר, שעוסק בתחום של שיווק בדיגיטל. כשיצאתי לעצמאות, הוא זה שעודד אותי להתחיל בלוג. לקח לי כמעט שנה עד שהחלטתי ללכת על זה. זה היה נשמע לי מחייב מדיי, אולי גם חשוף מדי, ובכלל- למה שמישהו יקרא את מה שאני כותבת?אז בגלל שאני אדם מאוד יסודי (או במילים אחרות, חננת-על), הלכתי ללמוד בלוגינג בקורס של יונית צוק (ה"גורו" של הבלוגרים), חקרתי את הנושא לעומק, וחיכיתי לרגע הנכון עבורי. לשמחתי הרגע הזה הגיע... וטפו-טפו היום הבלוג בן 7 ויש לו אלפי מבקרים ועוקבים קבועים שאומרים שהוא מאוד עוזר להם. קראתי לו "זיקוקי למידה", כי אני משתדלת להביא בו "זיקוקים" של יצירתיות ו-FUN דרך הזווית הייחודית שלי, וגם במובן של "לזקק" ולהבחין בין עיקר לתפל – שזו אחת המיומנויות החשובות בעיניי של כל מי שעוסק.ת בלמידה.
איזה חלום או שאיפה יש לך שעוד לא השגת? אולי את בדרך לשם…
אני מאוד נהנית ממה שאני עושה היום. אני זוכה להיחשף לארגונים ולעולמות תוכן מגוונים, להכיר אנשים מדהימים, ולהרגיש שאני באמת עוזרת להם לעזור לארגונים שלהם ולעצמם. החלום שלי הוא להמשיך לגעת בעוד ועוד אנשים, אולי בדרכים נוספות וחדשות.
וברמה האישית, יש לי חלום קבוע כבר הרבה שנים: להעביר את הפנסיה באיזשהו אי ביוון, ועד אז- לעבור לגור בתל אביב 😊
יש מסר שהיית מעבירה לשירי של לפני 10 שנים?
לפני 10 שנים בדיוק יצאתי לעצמאות. לפני כן, מעולם לא חשבתי שאי פעם אהייה עצמאית, כי תמיד היתה לי בראש תמונה שכדי להיות עצמאי צריך להיות אדם מאוד "מכירתי" ו"לרדוף כל הזמן אחרי לקוחות", והיו חששות, שבדיעבד לא היו מוצדקים. כי לשמחתי אני אדם מאוד עסוק היום, ונהנית (כמעט) מכל רגע.אז במבט לאחור, הייתי אומרת לעצמי - "יהיה בסדר, יש לך כל מה שאת צריכה כדי להצליח!"וזה גם הטיפ שלי למי ששואל אותי לגבי מעבר משכיר לעצמאי - פשוט לסמוך על עצמכם ולדעת שתוכלו להתמודד עם כל אתגר בדרך, וגם לא לחשוש לבקש ולקבל עזרה מאנשים סביבכם.
איך את רואה את עולם פיתוח ההדרכה משתנה, מה יהיו הפוקוסים בשנים שיבואו?
איך הולך להראות התפקיד בארגונים לדעתך?
אני רואה, לשמחתי, לצד מגמה חזקה של כניסת הבינה המלאכותית (AI), גם מגמה ששמה בפוקוס את האנושיות – לא רק "הלומד במרכז" כסיסמה, אלא ממש מיקוד תשומת הלב בעובדים כבני אדם, וחיזוק האיכויות והיכולות האנושיות שלנו כאנשי למידה, כמו הקשבה נקייה, אמפתיה, חמלה, כבוד, גמישות. המגמה הזאת עולה יותר ויותר - בכנסי למידה בארץ ובעולם (כמו כנס ATD האחרון), במאמרים של מובילי דיעה בתחום, במחקרים ובדו"חות מהשנים האחרונות (למשל דו"ח פורום הכלכלה העולמי).ואני חושבת שאנשי למידה מצליחים יהיו אלה שישכילו לאמץ את שתי המגמות - גם הטכנולוגיה וגם האנושיות.
מה התוכניות שלך ל2024?
יש לי כמה רעיונות מגניבים ש"מתבשלים" ובשאיפה הם יתממשו בקרוב (אם תעקבו אחריי, תדעו...).חוץ מזה, הכי מרגש אותי להמשיך להפיץ את "בשורת האנושיות" לעוד ועוד אנשי למידה בארגונים, באמצעות תוכניות היעוץ ותוכניות ההכשרה שלי ודרך התכנים שאני משתפת באהבה בבלוג ובשאר הערוצים שלי.
תודה רבה שירי על ראיון מעורר השראה ועל דוגמה אמיתית לפעולה מתוך תשוקה אמיתית למקצוע.
אתם יכולים להמשיך ולצרוך את התכנים הנהדרים של שירי בבלוג "זיקוקי למידה" ולהצטרף לקבוצת ווטסאפ שקטה "משווקים למידה" כמובן גם בפייסבוק ובלינקדאין ואפילו ביוטיוב
Comments