top of page

ששת כובעי החשיבה




ששת כובעי החשיבה היא שיטת חשיבה שמטרתה שיפור תהליך קבלת ההחלטות בקבוצות. כל משתתף מחליף כובעים במהלך הדיון וכך מייצג דרכי חשיבה שונות זו מזו. אדוארד דה-בונו היה זה שביסס את המונח חשיבה לטראלית. דה-בונו טען שבני האדם זקוקים לחשיבה רחבה. חשיבה רחבה פירושה היכולת לחשוב על נושא מסוים מהיבטים שונים, לגבי טווחי זמן שונים. ששת כובעי החשיבה הם כלי יעיל בהזדמנויות שבהן כל אחד נוטה להתקבע בעמדתו ולהתמקד בביטול טענת האחר. אך, יכול גם לשמש בעת חשיבה עצמית על עניין כשרוצים להתחשב היבטים ונקודות מבט וזמן שונים. ששת הכובעים שדה-בונו ניסח מייצגים שישה היבטים לגשת אל הבעיה כאשר בכל פעם אנו ״חובשים״ כובע אחר וניגשים אל הבעיה מנקודת מבט שונה, חדשה ולעיתים אפילו הפוכה וזאת על מנת לפתוח את אפיקי המחשבה שלעיתים נוטה להתקבע על דרך פיתרון אחת. את הכובעים נחבוש בזה אחר זה ונקצה זמן לכל כובע, דה-בונו הציע דקה לכל כובע, מסגרת הזמן היא זו שמאפשרת לנו לדלות את הפיתרון המתאים לאותו הכובע בצורה אינטואיטיבית. כובעי החשיבה השונים לבן – עובדות, מספרים, מידע, נתונים, שאלות, מחקר ירוק – חדש, חדשני, רעיון, שונה, ייחודי, לייצר, ליצור, לעצב, לתכנן, צמיחה, אפשרויות אדום – רגשות, תחושות, כעס, גועל, פחד, אושר, עצב, הפתעה, אכזבה שחור – סיכונים, בעיות, חסמים, כללים, חוקים, זכויות, שלילה, חסרונות, סכנות, דאגה צהוב – חיובי, פלוס, טוב, תועלות, 'חצי הכוס המלאה' כחול – סיכום, תהליך, שליטה, ניהול, מסקנה

שיטת ששת כובעי החשיבה יכולה לשמש למגוון מטרות, כגון:

  • פתרון בעיות: השיטה יכולה לסייע לנו לזהות את הבעיה, לבחון את האפשרויות השונות לפתרון שלה ולבחור את הפתרון הטוב ביותר.

  • קבלת החלטות: השיטה יכולה לסייע לנו לבחון את היתרונות והחסרונות של כל אפשרות ולקבל החלטה מושכלת.

  • יצירתיות: השיטה יכולה לסייע לנו לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא פתרונות חדשניים.

שיטת ששת כובעי החשיבה יכולה לשמש במגוון היבטים של הלמידה וההתנהלות בארגון, כגון:

  • למידה אישית: השיטה יכולה לסייע לעובדים ללמוד לחשוב בצורה יעילה יותר, לפתח חשיבה ביקורתית ויצירתית ולהתמודד טוב יותר עם בעיות ועם אתגרים.

  • למידה קבוצתית: השיטה יכולה לסייע לקבוצות לעבוד בצורה יעילה יותר, להגיע להסכמות ולקבל החלטות טובות יותר.

  • תהליכי עבודה: השיטה יכולה לשמש לשיפור תהליכי עבודה בארגון, כגון פיתוח מוצרים חדשים, פתרון בעיות וקבלת החלטות.


כמה דוגמאות ספציפיות לשימוש בשיטת ששת כובעי החשיבה בארגונים:

  • במסגרת הכשרה מקצועית, ניתן להשתמש בשיטה כדי ללמד עובדים כיצד לחשוב בצורה יעילה יותר, לפתח חשיבה ביקורתית ויצירתית ולהתמודד טוב יותר עם בעיות ועם אתגרים.

  • במסגרת עבודת צוות, ניתן להשתמש בשיטה כדי לסייע לצוות לעבוד בצורה יעילה יותר, להגיע להסכמות ולקבל החלטות טובות יותר.

  • במסגרת תהליך פיתוח מוצר חדש, ניתן להשתמש בשיטה כדי לזהות את הצרכים של הלקוחות, לבחון את האפשרויות השונות לפיתוח המוצר ולקבל החלטה מושכלת לגבי איזה מוצר לפתח.


השיטה חושפת אותנו לקיבוע המחשבתי שלנו, לרוב אם נציג בעיה בפני קבוצה ונבקש מהם לכתוב פתרונות אפשריים לבעיה ניתקל במספר חד ספרתי של פתרונות אפשריים המודל של דה-בונו מאפשר לנו בצורה מלאכותיתי לצאת מהקיבעון המחשבתי וככל שנתאמן בחבישת ששת כובעי החשיבה הפתיחות המחשבתית כאשר ניתקל בבעיה תהפוך להיות מנת חלקנו.


שיטת ששת כובעי החשיבה היא כלי רב תכליתי שניתן להשתמש בו למגוון מטרות, כגון למידה אישית, למידה קבוצתית ושיפור תהליכי עבודה בארגון. השיטה יכולה לסייע לאנשים לחשוב בצורה יעילה יותר, לפתח חשיבה ביקורתית ויצירתית ולהתמודד טוב יותר עם בעיות ועם אתגרים. ניתן להשתמש בשיטה זאת כמובן גם כאשר אני מתמודד באופן עצמאי עם בעיה ובכל פעם אני חובש כובע אחר. אין הכרח להשתמש בכל הכובעים כאשר ניגשים להתמודד עם בעיה וגם לא חובה בכל פעם לשמור על סדר הכובעים.


Comments


bottom of page