top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמיטל צבאג

שחקן משמעותי

עודכן: 3 בינו׳ 2021


במסגרת קהילה לומדת בבית הספר שמענו היום הרצאה של ד״ר שמעון אזולאי. בד״כ אני מגיעה סקפטית להרצאות מהסוג הזה כי לא תמיד הן מעניינות, הפעם התבדתי.

ד״ר אזולאי הוא פילוסוף ואיש חינוך, חוקר וכותב על השאלות הגדולות של החיים ושל האדם – אושר, משמעות, מוסר, מוות והתאבדות, הומור ומיניות. ד"ר אזולאי מאמין שהפילוסופיה צריכה לחזור אל האדם הפשוט ואל חיי המעשה, כפי שהייתה בימיה הגדולים. אצלנו בחדר המורים הוא עסק כמובן בחינוך, הוא ציין בתחילה שאנחנו צריכים לשאוף בכיתה, בבית וכמובן בחדר המורים ליצרת קהילה משמעותית, מה הופך קהילה מ״סתם״ קהילה לקהילה משמעותית אתם שואלים?

אז לפי ד״ר אזולאי אלו הדברים הקטנים, החיוך במסדרון, מילה טובה, חיזוק חיובי ולאוו דווקא ה״דברים הגדולים״ הפדגוגיה שמתרחשת בכיתה.

ד״ר אזולאי ציין שאחד האתגרים בחינוך הוא לסייע לתלמיד להפוך לשחקן משמעותי.

יש כמה אתגרים שעומדים בבסיס הנסיון הזה:

1. מעבר מפאסיביות לאקטיביות, התלמידים מצפים מאיתנו המורים להיות אקטיבים, להחליט מה נושא השיעור, להכתיב את החומר למבחן ובעיקרון לומר להם מה לעשות. העיסוק היום בשיח החינוכי הוא מעבר לאקטיביות להעביר את האחריות לתלמיד אבל בפועל כמה זה קורה?

במקום לאמן תלמיד ללקיחת אחריות ואקטיביות בנוגע ללמידה שלו אנו עושים זאת עבורו. אתן דוגמא: בכיתתי אני מבצעת פרויקט במסגרת שיעורי החינוך (ארחיב בפוסט הבא על חשיבותו של פרויקט למארג הכיתתי ויצירת קהילה משמעותית), אחד התלמידים שאל אותי ״איך את נותנת על זה ציון?״ עניתי לו שלא הכל מסתכם במבחן או ציון מספרי וצריך להיות ערך גם לתהליך הלמידה, מיותר לומר שתשובתי לא מצאה חין בעיניו..

2. היכולת ליצור תוכן ייחודי, כאן זו המטרה שלנו המורים לנסות ולחדש ליצור חיבורים שהם אותנטים וייחודיים לנו, משחוק הוא כלי טוב לקחת למידה פאסיבית ולהפוך אותה לאקטיבית (וגם כאן ניתן ״להשתמש״ בפרויקט כיתתי כדי לקדם מטרה זו).

3. יכולות אורייניות גבוהות, אחד הדברים הקשים הוא לעבור מהעולם הקונקרטי לעולם המופשט במיוחד בעולם דיגיטלי שאנו חיים בו היום היכולות האורייניות תופסות מקום משני בחשיבותן.

4. יכולת רגשית וקיומית להתמודד, איך מתמודדים עם אתגרים, כשלון ואיך ניתן לשאת תהליכים לאורך זמן. כל דבר שונה או בעל משמעות עבור אדם יש בו קושי, סבל ומאמץ ובמיוחד בית הספר ואנו צריכים לחשוב איך אנחנו יכולים לקדם תלמידים למשל על ידי מתן משוב אותנטי ומקדם.

בשורה התחתונה טוען ד״ר אזולאי ואני כמובן מצטרפת אליו המטרה העיקרית שלנו כמורים היא לאמן תלמידים להיות שחקנים משמעותיים.

אין ספק שיצאתי מההרצאה מלאת במחשבות איך לשכלל ולהתאים את תהליך האימון עבור תלמידי כך שיענה על הצרכים הרלוונטים של התקופה. כפי שציינתי בעבר האימון הוא דו כיווני איך אנחנו מייצרים תוכן ייחודי ושומרים עםל אותנטיות מול התלמידים ובעיקר איך אנחנו יכולים להוות מודל להתמודדויות שונות, תהליכים מורכבים וגם כשלונות כשקורים.

ממליצה בחום לראות את הסרטונים הקצרים הללו המספקים הצצה לרעיונות כמו פדגוגיה של ההתמדה. https://www.youtube.com/watch?v=ensA7aq4Ijg

עקרונות בעיצוב הוראה משמעותית. https://www.youtube.com/watch?v=D9qPxLH1H6A

658 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page