top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמיטל צבאג

פסיכולוגיה חיובית בכיתה

עודכן: 3 בינו׳ 2021


הפוסט שלפניכם נכתב בעקבות קריאה בספרו הנפלא של ד״ר טל בן שחר ״באושר ובאושר״ הבאתי כמיטב יכולתי את הרעיונות המרכזיים ואת הכלים הנפלאים, זוהי התמצית של התמצית שכן מדובר בתורה שלמה ועל כן אני ממליצה בחום לקרא את הספר. הנושאים בספר רבים ולכן את הסקירה אחלק לשלושה חלקים, החלק הראשון שלפניכם יעסוק קצת בתיאוריה מאחורי הפסיכולוגיה החיובית ושלושה תרגילים שתוכלו לקחת עימכן לכיתה כבר בתחילת השנה.

מהו אושר?

מילון אבן שושן מגדיר את המילה אושר כך: ״נחת, מזל טוב, הרגשה כללית של נעימות הנובעת מהצלחה ומשביעות רצון רבה.״ ד״ר טן בן שחר סובר שהאושר אינו הרגשה רגעית נקודתית אנחנו תמיד יכולים להיות מאושרים יותר, זו לא חתירה לנקודה בראש ההר אלא מסע תמידי ולאחר שהבנו שזהו מסע תמידי השאיפה העיקרית שלנו צריכה להתמקד בדרכים להשיג עוד ממנו.

אושר לשיטתו של ד״ר טל בן שחר מורכב מהנאה/עונג וממשמעות ובכך אנו עונים גם על הצורך ברווח עכשווי וגם ברווח עתידי. ״הנאה היא החוויה המבוססת על רגשות חיוביים של כאן ועכשיו, היא רווח עכשווי, משמעות נובעת מקיומה של תחושבת תכלית, הרווח העתידי של הפעולות שלנו.״

פוטנציאל ואושר

בכולנו נעוץ הפוטנציאל לעשות עוד, אנחנו לא נהיה מאושרים אם רק נספק את הצרכים הבסיביים שלנו ועל כן תמיד נחפש עוד אתגרים על מנת שנוכל לנצל את מלוא יכולתנו.

תרגיל ראשון: מפו את חייכם.

קשה לאמוד את החיים שלנו מבלי לשטוח אותם בטבלה, על מנת שנדע על מה צריך להתאמן אנו צריכים קודם למפות את חיינו עד לרזולוציה הנמוכה ביותר שאנו מסוגלים. נתחיל ברישום פעולותינו היום יומיות ונעריך אותם על פי מידת ההנאה ועל פי מידת המשמעות (כאשר 1 יציין חוסר משמעות/הנאה ו5 משמעות והנאה רבות) וכמובן כמה זמן אנו מקדישים להם בשבוע.

לאחר כשבוע בו מיפנו את חיינו נשוב אל הטבלה ונסמן ליד כל אחד מהפרמטרים + - =

+:אם היינו רוצים להשקיע יותר זמן בפעילות.

- :אם היינו רוצים להשקיע פחות זמן בפעילות.

= :אם אנו שבעי רצון.

עכשיו בידקו האם אתם משקיעים מספיק זמן לדברים שגורמים לכם משמעות? האם אתם מגשימים את הערכים החשובים לכם?

תוכלו להשתמש בטבלה שהכנתי עבורכם כאן בקישור או ליחצו על התמונה להורדת הקובץ.

תרגיל שני: השלמת משפטים

השלמת משפטים לא גמורים היא טכניקה שפיתח הפסיכותרפיסט נתנאל ברנדן, זו טכניקה פשוטה ולה יש שני כללי בסיס, לענות כמה שיותר מהר ולפחות שש השלמות.

השלמת המשפטים עובדת על התת מודע ועל המודע יחד אבל ככל שנתרגל כך נוכל לחשוף יותר מהתת מודע ובכך לשפר את חיינו.

דוגמאות לתחילת משפט:

  • אם אוסיף חמישה אחוזים של מודעות לחיי...

  • הדברים שמעניקים לי אושר הם...

  • אם אקבל על עצמי אחריות רבה יותר להגשמת שאיפותי אז...

  • אם אנשום לפני קבלת החלטה אז...

  • אם הייתי אומר כן לכל הזדמנות שנקרתה בדרכי אז...

  • אם הייתי מוסיך שעה של למידה בבית אז...

תרגיל שלישי: מפת אושר

בהתבסס על הטבלה, ועל התוצאות העולות מהשלמת המשפטים צרו את מפת האושר של חייכם כפי שהייתם רוצים לראות אותם. רישמו/ציירו/גיזרו בכל אמצעי את הדברים החשובים לכם, ברגע שיש לכם דימוי או תמונה של החיים שלכם כפי שהייתם רוצים שיהיו, סיכויים להתגשם גדלים.

הכנתי לכם מסגרת בה תוכלו להשתמש בכיתה כאן בקישור. או ליחצו על התמונה והורידו.

תוכלו להיעזר גם בלוח הפינטרסט שלי שם נעצתי מגוון רעיונות למפות אושר.

את התרגילים מומלץ לבצע בכל רבעון ולראות איך הדברים משתנים, אם התלמידים מאפשרים אני מציעה שתשמרו את הטפסים אצלכם על מנת שנוכל להשוות ולראות באופן חזותי את השינויים.

1,326 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page