top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמיטל צבאג

שיטת העבודה/ ביירון קייטי

עודכן: 3 בינו׳ 2021


שיטת העבודה של ביירון קייטי נוגעת בכמה רעיונות למשל, מהו מקור המתח, סבל, קושי שלנו? כיצד המחשבות שלנו נוצרות וכיצד הן משפיעות עלינו? וכל זאת בעזרת 4 שאלות פשוטות שעלינו לשאול את עצמנו אל מול סיטואציה אותה אנחנו רוצים לבחון.

ביירון קייטי היא אישה בת 76 המתגוררת בדרום קליפורניה ועד גיל 43 היא סבלה מדיכאון ונטיות אובדניות. ביירון קייטי הבינה שכאשר היא מאמינה למחשבות שלה היא סובלת ולהפך, מדובר על מחשבות מלחיצות ומטרידות אבל לא כולן.

מחקרים מראים שהאדם הממוצע חושב 50-70 אלף מחשבות ביום! חלק משמחות, חלק מלחיצות ואל חלק אנחנו נותרים אדישים. ובשיטת העבודה אנחנו מנסים לחקור את אותן מחשבות.

מקור הסבל על פי שיטת העבודה אינו נובע מהמציאות עצמה אלא ממה שעושות לנו המחשבות והפרשנות שלנו לגבי המציאות. ההתנגדות והוויכוח שלנו מתחילים ברמה המחשבתית אבל הן משפיעות על שאר המערכות, הגוף, הרגש וההתנהגות. מי מאיתנו לא נתקל במחשבות טורדניות כמו: התלמיד לא מתעניין בשיעור שלי דבר הגורם לנו להגיב בתסכול אי נעימות ובעצבים או מחשבות כמו התלמיד לא מכבד אותי או לעיתים שיפוט על עצמינו אני לא מספיק סמכותי/מעניין וכדומה. כאשר אנחנו חושבים מחשבות מועוררות מתח אנחנו לרוב מופעלים רגשית, פיזית, מחשבתית והתנהגותית לעיתים בכיתה אל מול התלמידים נכעס, נתרחק, נעלב, נאבד ריכוז ונרצה להעניש.

בעקבות זאת מתעורר בנו הרצון לשנות את ה״בחוץ״ להשפיע על ההתנהגות של אותו תלמיד אבל האם זה עובד? לרוב זה עובד בדיוק להפך, נסיון מתמיד לשנות את הסביבה ולהתאים אותה אלינו הוא נסיון עקר. ההתנגדות לדברים מכניסה אותנו למתח, דאגה ותחושת חוסר אונים ורצון כפייתי לשלוט בדברים. בעצם הפער בין המציאות כפי שהיא לבין המחשבה שאנו מאמינה לה הוא מקור המתח שלנו. לא תמיד באפשרותינו לשנות את המציאות לכן נסתכל על דרך חלופית. איך ניגע במקור החשיבה שלנו ולבצע בה את השינוי.

אל מול המחשבה שלנו נרצה לברר.

  1. עד כמה היא אמיתית באותו הרגע?

  2. עד כמה היא מושפעת ממערכת האמונות שלנו?

  3. באיזה אופן אנחנו מושפעים מהמחשבה?

  4. עד כמה היא אחראית לסבל שלנו?

  5. מה יעזור לנו לסבול פחות?

איך עושים זאת? על כל מחשבה שעולה לנו מתוך סיטואציה נשאל את השאלת הבאות:

  1. האם זאת האמת? (התשובה היא כן/לא)

  2. האם ניתן לדעת בוודאות שזאת האמת? (התשובה היא כן/לא)

  3. איך אני מגיבה כאשר אני מאמינה במחשבה?

  4. מה אהיה בלי המחשבה?

אשתף את הסיטואציה והמחשבה שלי:

הסיטואציה: נכנסתי לכיתההטרוגנית כיתה יב׳ בה אני נמצאת 4 שעות שבועיות וזו השנה השנייה בה אני מלמדת את התלמידים. בהיכנסי לכיתה הייתה קבוצת בנות שישבה ודיברה בינה לבין עצמה ורק לאחר הפצרות רבות מצידי הן נאותו להסתובב אלי כדי שאתחיל את השיעור. המחשבה שעלתה אצלי מאותה הסיטואציה הייתה שהן לא מכבדות אותי, אני בכיתה כבר 10 ד׳ והן בשלהן למרות הפצרותי.

הרגש שעלה: נפגעתי וכעסתי.

עכשיו תורכם, חישבו על סיטואציה שעמדתם מולה בכיתה אשר גרמה לכם כעס/ סבל/ קושי/ חרדה/ תסכול ומהי המחשבה שעלתה לכם בעקבות אותה הסיטואציה ומהו הרגש אותו הרגשתם.חישבו באופן הכי ספציפי, זמן, מקום והתרחשות.

#הפוסט נכתב על בסיס התכנים של זיו אשר אשר מובילה את ההשתלמות בנושא שיטת העבודה.


120 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page