top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמיטל צבאג

דפוסי חשיבה

עודכן: 3 בינו׳ 2021


הבלוג שלי עוסק בכל מיני היבטים שונים ומגוונים של אימון, פסיכולוגיה חיובית ונושאים שונים המשיקים לתחומים הללו.. את המושג דפוס חשיבה מתפתח הזכרתי במגוון פוסטים בכל מיני הקשרים אבל שמתי לב שלא הכנתי פוסט העוסק באופן בלעדי בדפוסי החשיבה, ההבדלים בינים ואיך אנחנו יכולים לעזור לתלמידים שלנו (ולילדינו הפרטים) לאמץ דפוס חשיבה מתפתח.

השאלות העיקריות עליהן אנו נרצה לענות הם: איך אני מתמודד עם אתגרים ואיך אני מתאושש מחוויות קשות, איך מפתחים חוסן?

מהו דפוס חשיבה?

הנתונים המדעיים מצביעים על כך שניתן לשנות אנטומית את המוח ע״י למידה ותרגול. לעיתים התלמידים שלנו יוצאים מנקודת הנחה שאינטיליגנציה היא נתון קבוע (לא פעם שמעתי את המשפט ״ככה זה אצלנו, גם אחי לא סיים תיכון״..) ועלינו מוטלת החובה להבהיר שלא כך הדבר!

אנחנו צריכים לסייע לתלמידים לעבור לתבנית חשיבה מתפתחת שבה ההצלחה היא תוצר של התמדה, נחישות, תרגול, אימון ועבודה קשה ולא תוצר מולד. זוהי מטלה לא פשוטה שכן לעיתים תלמידים משייכים מאמץ ללקויות ולכן יתאמצו פחות. צריך לסייע להם להבין שעבודה קשה ותרגול ישפרו את היכולות וכישלון הוא לא התחנה הסופית אלא לפעמים שלב הכרחי בדרך להצלחה.

דפוס חשיבה מקובע לעומת דפוס חשיבה מתפתח

דפוס חשיבה מקובע יראה בכישלון חותמת שחורה ואף יגרום לו להימנעות מחוויה דומה מהפחד לכישלון נוסף בעוד בעל דפוס חשיבה מתפתחת יראה בכישלון הזדמנות ללמידה, שינוי והתפתחות.

תלמיד בעל דפוס חשיבה מקובע יטה לחשוב שאינטיליגנציה היא דבק קבוע וכי יש לנו מעט השפעה על חיינו, הם ייחסו חשיבה רבה לתורשה וסביבה וישארו פאסיבים. תלמידים בעלי דפוס חשיבה מתפתח יאימנו שעל ידי אימון ניתן לסגל לעצמך יכולות חדשות, יראו בכשלון הזדמנות.

קרול דואק בספרה ״כוחה של נחישות״ בדקה שתי קבוצות של ילדים (וגם סטודנטים) ומצאה שילדים אשר שיבחו אותם על מאמץ ודרך ולא על התוצאה הסופית מתגלים כבעלי דפוס חשיבה מתפתח ואילו ילדים אשר שובחו על התוצאה הסופית נמנעו מאתגרים גדולים יותר. המילים אותן אנו בוחרים משפיעות באופן ישיר על המוטיבציה ותפיסת העצמי.

שבחים

ישנם שני סוגי שבחים, האחד הינו שבח מבוסס אישיות, ההצלחה נובעת מתכונות מולדות ״אתה ילד חכם״ - זה כמובן סוג השבח שמקבע את דפוס החשיבה ונרצה להימנע ממנו בתהליך האימון. הסוג השני הינו שבח מבוסס תהליך, השבח מתמקד בתהליך עצמו ולא בתוצאה ״עבדת מאוד קשה ואני מעריכה אותך על זה״ - זה סוג השבח שמצמיח ילדים בין אם אלו ילדיכם הפרטים או תלמידיכם.

הנטייה הטבעית שלנו היא ״לזרום״ עם ההנחות שלנו כלפי עצמנו אבל עם אימון ניתן להפוך אותו לדפוס מתפתח. כאשר אנו לומדים מיומנות חדשה ומתמודדים עם אתגרים הרשתות והעצבים במוח משתנים ומגדילים את נפחם. יש לנו את היכולת לשנות באופן פיזי את מבנה המוח שלנו ולסגל לעצמנו דפוס חשיבה מתפתח. כך גם תלמידינו. הדרך הטובה ביותר לאמן את התלמידים שלנו היא באמצעות מודלינג - כדי להניע את השינוי יש לפעול, וברגע שתהיה פעולה הדבר יוביל להשראה וממנה למוטיבציה וחוזר חלילה.

פודקאסט נפלא של טל מוסקוביץ שמארח את טל כפיר בעלים של חברת ״ספירלה״ ממנו זכיתי ללמוד בשנה שעברה האזינו בלינק כאן.

וכמובן שאני לא מוותרת על גרפיקה שמסכמת את הנושא ומציעה דרכים לאימץ דפוס חשיבה מתפתח.


431 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page