מהו חוסן
חוסן נפשי או עמידות נפשית הם מונחים המתארים יכולת פסיכולוגית חיובית להתמודד עם מצבי דחק ומשבר, ולהסתגל לנסיבות החיים שנגרמו בעקבות מצבים אלו. הנושא נחקר בעיקר בתחום הפסיכולוגיה החיובית.חוסן נפשי מהווה גם מדד אישיותי לניבוי היכולת להתמודד עם מצוקה עתידית, ומקושר לתכונות ויכולות כמו יעילות עצמית, תחושת שליטה בחיי הפרט, תחושת מעורבות ומטרה בחיים, וגמישות בהסתגלות לשינויים בלתי צפויים. בהקשר זה, חוסן נפשי מתווסף למנגנוני הגנה שונים שקיימים לרשותו של האדם, וניצבים כנגד "גורמי סיכון" שקיימים בחייו ובסביבת
חוסן ועוגנים
חשיבותה של שיגרה ויציבות ביומיום כעוגן מחזק חוסן. לחוסן יש כל מיני משאבים פנימיים וחיצוניים אבל דווקא הייתי רוצה לעסוק במשאבים החיצוניים למשל: זהות יציבה, רווחה פיסית, יחסים וקשרים, תחושת שליטה, רווחה כלכלית ועוד.עוגני היום יום שומרים על שיגרה, חשוב שנכניס הרגלים קבועים במהלך היום שלנו אותם ננעץ בשעה קבועה כדי שיהיו לנו קביים ויצרו תבנית סדורה מהיום שלנו למשל: זמן קבוע ללמידה, קריאה, זמן מסכים ואפילו שעת ארוחת צהריים.
כדאי להציף את הנושא עם תלמידים כדי ליצור מודעות לעניין, ולהציע כלים לארגן את מרחב היום יום כדי לעודד יציבות ובכך לבנות את החוסן הריגשי שלנו.
שאלה שניתן לשאול:
על סקאלה שבין 1-5 עד כמה אתם מרגישים שאתם מצליחים לשמור על שיגרה ויציבות בחיים?
אפשר לשאול בקבוצת הווטסאפ המשותפת שלכם לרוב נראה שעונים בטווח האמצע, תלמידים שיותר בטוחים בעצמם ישתפו מהר ואז זה יפתח פתח לשיתוף. השאלה מציפה את החוויה.
לאחר השיתוף ניתן להמשיך ולשאול למה לא בחרתם מספר נמוך יותר? בעצם במילים אחרות אני שואלת אותם מה עובד להם? איפה השיגרה יציבה? השאלה מאלצת אותנו לדייק ולהתבונן במקומות המתפקדים שלי. לאחר מכן אזמין שיתוף של שגרה יציבה בתמונות כך לא צריך להסביר את התמונה וזה יוצר מרחב מכבד שיתוף.
לסיום ניתן לשאול איזה פעולה קטנה אני מחליט לעשות מחר כדי לשמור על שיגרה ויציבות, אני כמורה יכולה לשתף עוד רעיונות וכמובן לשתף בשלי. אפשר לבקש ממי שמוצא משהו קטן לעשות מחר כדי לשמור על שיגרה ויציבות יכול לשתף.
השאלות ששאלנו הן משני סוגים:
1.שאלות רפלקטיביות שבוחנות מצב מסוים
2.שאלות שמתמקדות במה שעובד כדי להאיר את המקומות הטובים שיצרו פרואקטיביות.
*הפוסט והפעילות לקוחים מהרצאה של עמית טיברמן בנושא חוסן נפשי
Comments