חינוך לערכים, זה נדמה מאוד אינטואיטיבי שכולנו כמחנכים מקנים ערכים לתלמידים שלנו אבל מתי עשינו עצירה לבחון את חיינו ולבדוק מה הערך שמוביל אותי ואיך אני פועל בהתאם לאותם ערכים?
ערך הוא אידיאל של אמונה והתנהגות שהאדם משתדל לחיות לאורו. ערכים הם אמות מידה אידיאליות בתחומים של צדק, מוסר, אמת ועוד ועוד. הם נמצאים בבסיס תפיסת עולמנו ומתוכם נגזרת ההתנהגות שלנו בכל סיטואציה שנקרית בדרכנו. הערכים שלנו מכתיבים לנו איך רצוי שתתנהג ועל כן הם צריכים להיות לנגד עינינו.
בשלב הראשון בדיון על ערכים אנחנו צריכים להסתכל על רשימת ערכים ולבחור מה הערך החשוב והמשמעותי ביותר עבורנו. מנגד נבחר מה הערך המרוחק ביותר ממני, הערך הכי פחות משמעותי בעיני ונבחן מה נמצא בין שני הקצוות. מצורפת לכם כאן רשימת ערכים אתם מוזמנים להיכנס ללינק כאן ולהוריד אותה לשימושכם בכיתה. http://bit.ly/2H6nL5A
בשלב השני אנחנו צריכים לדייק את מערכת הערכים המובילה אותנו, אנחנו יכולים להתחבר למגוון ערכים רחב אך הדבר רק ייצור בלבול שכן אדם יכול לפעול לפי ציר מרכזי ומארגן חד ולכן אנחנו צריכים להכניס את הערכים לתוך משולש הערכים. משולש הערכים יסייע לנו לארגן את סולם הערכים האישי שלנו. המשולש הינו בעל שלוש קומות ומכיל שישיה ערכים. תוכלו להוריד את הקובץ בלינק http://bit.ly/2UA5wxn .
ניתן להקרין את המשולש על הלוח ולבקש מתלמידים שמעוניינים למלא את התרשים ולהסביר מדוע בחרו דווקא את הערך הזה. אופציה נוספת היא לחלק את הכיתה לקבוצות ולבקש מכל קבוצה לנסח משולש ערכים שהם מסכימים עליו ולהסביר אותו בפני הכיתה.
Comments