רגש הוא מונח המתאר הן חוויה סובייקטיבית מודעת והן סט של מאפיינים נצפים, לרגש יש ביטוי פנימי וביטוי פיזי חיצוני המאפשר לנו לזהות אותו.
ד״ר טל בן שחר ניסח מספר דרכים להגביר את האושר בחיינו ואחד מהם הוא הכרת מנעד כל הרגשות שלנו. במיוחד בימים טרופים אלה בהם חלקנו בבידוד אם מרצון ואם שלא ימים בהם לוח הזמנים משתנה, רובנו עובדים מהבית ומקיימים למידה מרחוק. בכמה שעות ספורות אנחנו יכולים לחוש מנעד רחב של רגשות וחשוב שנדע לשיים אותם (לתת להם שם) להכיר אותם ובשלב מתקדם גם לסווג אותם.
ד״ר טל בן שחר מסביר, כאשר מקבלים רגשות כמו פחד, עצב או חרדה באופן טבעי, קל יותר להתגבר עליהם. דחיית הרגשות, חיוביים או שליליים, מובילה לתסכול ולאומללות. שכשאנחנו נותנים לעצמנו את הרשות להיות אנושיים ולחוות רגשות כואבים – אנחנו נוטים יותר להיפתח לרגשות חיוביים.
התהליך הזה קשה לילדים ואני חווה על עצמי שהוא יכול להיות מאתגר גם לנו המבוגרים.
אנחנו צריכים לאפשר לעצמנו להיות אנושיים ולהרגיש את כל מנעד הרגשות להשאיר את הצינור הריגשי שלנו פתוח, אנחנו צריכים להבין שניתן להרגיש מגוון רגשות סותרים בו זמנית.
דווקא בתקופה כזאת צריך גם להבהיר לתלמידים ולילדינו הפרטים שמותר לדאוג ואפשר להיות מתוסכלים זה לגיטימי ואפשר בו זמנית גם לשמוח ולהתלהב זה הופך אותנו לאנושיים.
צינור רגשי
ברגע שנרחיב את הצינור הרגשי שלנו ונדע להבחין בין סוגי הרגשות השונים, נכיר בחרדה וניתן לה מקום, כך נוכל ביתר קלות לקבל את השמחה ולהרחיב את המקום שלה בחיינו.
כשהתלמידים שלי פנו אלי בתחילת הסגר וחששו מה יקרה עם הבגרויות שלהם ועם החומר הלימודי לא פטרתי אותם באמירה יהיה בסדר אלא נתתי מקום לרגשות שלהם שיימתי אותם בפניהם אמרתי להם שאני מבינה שהם חוששים, מודאגים, חרדים ובאותה נשימה אמרתי שגם אני נמצא במצב של בלבול כי הכל טרי. מרגע שנתנו מקום לרגשות הם כבר לא הכבידו עלינו, ואז גם אמרתי שאני גם מרגישה ביטחון כי יש תכנית לימודים סדורה והצוותים החינוכיים קיבלו הנחיות.
הצעה לפעילות
במהלך השבוע האחרון נפגשתי (באופן וירטואלי כמובן) עם כיתת החינוך שלי ונתתי לתלמידים שלי תרגיל (תרגיל עליו אפרת לקט מרחיבה בספרה ״אמא מאמנת״) ואני מבקשת גם מכם לעשות:
שלב ראשון: במשך יום אחד בכל פעם שעולה בכם רגש תכתבו אותו בדף ובסוף היום תעשו סקירה של מנעד הרגשות, במידה ואתם לא יודעים מה שם הרגש תכתבו מה הרגשתם באופן פיזי בגוף שכן לרגשות יש גם ביטוי פיזי למשל, כשמתרגשים לעיתים מסמיקים כשכועסים הקול לפעמים רועד.
שלב שני: ביקשתי מהם לנסות להבחין בין הרגשות השונים ושלחתי להם את קובץ רשימת הרגשות כדי שיראו כמה סוגים שונים של רגשות יש, תוכלו להוריד אותו בלינק כאן.
מוזמנים להתנסות בפעילות הקצרה הזאת באופן וירטואלי עם הכיתות שלכם ועם ילדיכם. חשוב מאוד להתאמן על שיום רגשות ושמירת צינור רגשי פתוח.
אפרת לקט בספרה מסכמת כך את פרק הרגשות ״עבודה על שיום רגשות תורמת לפיתוח יכולות תקשורתיות ומיומנויות חברתיות ומחזקת את ביטחונו העצמי של הילד״ (עמ 125)
Comments