top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמיטל צבאג

״להמציא מחדש״ הורות וחינוך במאה ה-21

עודכן: 3 בינו׳ 2021


לאחרונה סיימתי את ספרו הנפלא של ד״ר אייל דורון שאמנם עיקרו עסק בהורות ובשינויים הצפויים בתפיסות החינוך הרווחות במאה ה-21 אך מצאתי גם כמה נושאים הקשורים למקומנו כמורים מאמנים, עשיתי את מיטב יכולתי להביא את הקווים המנחים של הנושאים הללו ואני ממליצה בחום לקרא את הספר של ד״ר אייל דורון.

תרגיל פתיחה

הספר נפתח בהזמנה לתרגיל מעניין בגמישות מחשבתית שלדעתי מאוד מעניין להתנסות בו בינכים לבין עצמכם או אפילו בכיתה ״בקרוב יחליף נהג אוטומטי את הנהג האנושי. נסו למנות את כל רשימת המקצועות שעלולים להיעלם בעקבות המצאה זו״. בפעם הראשונה בטח יעלו לכם לראש מקצועות כמו נהג אוטובוס, נהגי מוניות וכדומה אך בפעם השניה שתבצעו את התרגיל תנסו לפתוח את המחשבה, מה לגבי עורכי דין? שהרי כמות התאונות תפחת משמעותית כך שיצטרכו מעט אם בכלל עורכי דין המתמחים בדיני תעבורה. פקחי חניה, שירותי גרירה, יבואני ריפוד לרכבים ועוד ועוד.

בשלב השני שאלו ״אילו מקצועות חדשים עתידים להיוולד בעקבות המצאת הנהג רובוט?״תוכלו לחלק את הכיתה לקבוצות ולעשות את שני התרגילים כאשר המטרה של כל קבוצה היא למצא את מס המקצועות הרב ביותר.

״האדם-יזם״

ד״ר אייל דורון מציין בספרו שעלינו להעניק לתלמידים (הוא כותב לילדינו הפרטיים אבל כאן אני עושה את ההתאמה עבורנו המורים) את הכלים לממש את עצמם ולטפח יכולות שיאפשרו להם להתחדש ולהתעדכן כל פעם מחדש. עלינו לסייע לתלמידים שלנו להמציא את המקצוע שבו הם יעבדו, הפוטנציאל להשתכר בכבוד תלוי ביכולת לחשוב באופן יצירתי ויזמי. המציאות המשתנה מחדדת את האתגר שלנו כמורים ולמצא את המקום שבו אנחנו יכולים לסייע הכי לתלמידים שלנו.

המאה ה-21 ״יצרה״ אב טיפוס חדש ״האדם-יזם״ התכונה שהיא תנאי הכרחי לכל אדם יזמי היא נחישות אך גם התמדה.

״ללמוד תוך כדי תנועה״

מריה מונטוסורי נהגה לדבר על ״תקופות רגישות״ בהם הילד מביע עניין וסקרנות ביחס למשהו ועלינו כמורים להיות רגישים לנטיית ליבו של התלמיד לדוגמה יש לי תלמידה שמאוד אוהבת לתפור, בחופשת הקיץ היא לקחה קורסים בתפירה ושלחה לי תמונות לאורך החופשה, שוחחתי איתה על כך ועל האופציות שלה להשתלב ולהתקדם בעשייה. כדאי לנסות ולטפח ולאתגר את נטיית הלב הטבעית של התלמידים. משפט המפתח הוא ״ללמוד תוך כדי תנועה״.

בעולם החדש כך על פי ד״ר אייל דורון יידרשו מרבית העובדים לקבוע לעמם את סדר היום ואף את סדרי העדיפויות, כדי להתקדם בעולם העבודה יהיה על התלמידים שלנו לעבור ממצב של ממלאי הוראות לכאלה המגדירים אתגרים, יעדים ומטרות, איך נוכל לפתח מיומנות זו בכיתה?

צריך לחשוב על שיעורים שהמתווה שלהם אחר, שיעור אשר יש לו מטרת גג למשל למידת נושא מסוים אבל את כל אבני הדרך לתת לתלמידים לנסח, להעביר את האחריות לתלמיד אך בליווי של המורה.

התכונה שעושה את ההבדל - מוטיבציה פנימית

מוטיבציה חיצונית היא כאשר ישנו שכר או עונש לפעולה שלנו,אם נעשה x נוכל לקבל y. האנרגיה שאנחנו משקיעים אינה מונעת מרצון פנימי אלא מדרישה חיצונית.

מוטיבציה פנימית היא אנרגיה שאנחנו משקיעים מתוך בחירה ומרצון טבעי במשימה ולא לטובת גמול חיצוני. אנשים בעלי מוטיבציה פנימית גדלים להיות אנשים מתמידים, נחושים ומלאי סיפוק.

אז איך עושים את זה בכיתה? הדרך לעורר מוטיבציה פנימית היא לגרום לתלמיד להבין ולהאמין שהנושא חשוב ורלוונטי עבורם. להכיר בערך של הלימודים לטובת דברים שהם רוצים וחולמים להשיג בעתיד הקרוב ככל האפשר.

הטעות של רובנו היא להשתמש בטיעונים לטווח ארוך ״אם תלמד זה יעזור לך בחיים״ במקום זאת ״אם תלמד מתמטיקה תוכל לחשב כמה משכורת מגיעה לך, כמה מס יורד לך כך אף אחד לא יעבוד עליך״

הכי חשוב להבהיר לתלמידים שמוטיבציה ניתן לפתח!

כלי נוסף לפיתוח מוטיבציה פנימית היא מתן אפשרויות בחירה, כאשר נותנים נושא לעבודה ניתן להציד כמה נושאים מתוכם ניתן לבחור לדוגמה.

שיעור בית

בחטיבה העליונה אין הרבה שיעורי בית (טוב להוציא מתמטיקה..) אבל בכל אופן גישתו של ד״ר אייל דורון לגבי שיעורי בית ידועה והוא מלווה אף עיריות ובתי ספר יסודיים שהחליטו להוציא את שיעורי הבית. אני מביאה לפניכם כמה עצות לשכלול שיעורי הבית והפיכתם לחוויה לימודים. באנגלית למשל ניתן לבקש מהתלמידים לעשות שופינג באנגלית לצלם ולשלוח למורה, חיבור נושא שלמדנו באזרחות למשל לכתבה בעיתון ועוד. הרעיון הוא לנסות ליישם את חומר הלימוד בעולם שבחוץ ובכך נהפוך את הנושאים לרלוונטים. החיבור בין נושאי הלימוד ליום יום של התלמידים הוא נושא שמעסיק אותי רבות ואני משתדלת בכל נושא שאני מלמדת ליצור הקשר למצא רלוונטיות.

יש לכם רעיונות לחיבורים שכאלה כיתבו לי וארכז את כל הרעיונות בפוסט נפרד. מוזמנים להיכנס ללינק כאן ולרשום. http://bit.ly/2MG0aep

להרחבה נוספת על התכנים של ד״ר אייל דורון אני ממליצה להיכנס ליוטיוב בלינק כאן תמצאו סרטונים רבים העוסקים בפיתוח ועידוד חשיבה יצירתית.

תוכלו לעקוב אחריו גם בפייסבוק בלינק כאן.

125 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page